Επιστολή προς τον Υπουργό Τουρισμού με προτάσεις και μέτρα στήριξης

επιστολή προς τον Υπουργό Τουρισμού

Επιστολή προς τον Υπουργό Τουρισμού με προτάσεις και μέτρα στήριξης

Η ΠΟΕΣΕ απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη με προτάσεις και μέτρα στήριξης του Κλάδου της εστίασης. Στην επιστολή της η ΠΟΕΣΕ αναφέρει:

«Ο κλάδος μας (εστίαση – καφέ κλπ), αποτελείται από 90.000 επιχειρήσεις και απασχολεί περί τους 300.000 εργαζόμενους και περισσότερα από 150.000 συμβοηθούντα μέλη των οικογενειών μας.

Από τις 14 Μαρτίου 2020 με κρατική εντολή ο κλάδος ανέστειλε την λειτουργία του.

Στα πλαίσια της στήριξης, μέσα στο πακέτο των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη μέριμνα για τον κλάδο που έχει πολλές ιδιαιτερότητες όπως:

Α) Ευπαθή και ευάλωτα προϊόντα (κρέατα-ψάρια-λαχανικά) των οποίων το κόστος επωμισθήκαμε, λαμβανομένου υπόψη ότι η εντολή αναστολής λειτουργίας ξεκίνησε το Σάββατο 14/03/2020, δηλ. τη στιγμή που οι επιχειρήσεις είχαν ήδη κάνει αγορές (Σάββατο – Κυριακή) με κόστος από 1000 έως μερικές χιλιάδες €, χωρίς καμία αποζημίωση να έχει προβλεφθεί.

Β) Το μέτρο της μείωσης των ενοικίων κατά 40%, αν και θετικό, για τον κλάδο είναι ελάχιστο, λαμβανομένου υπόψη του μεγάλου ύψους των ενοικίων λόγω του εμβαδού που χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν και την τοποθεσία (συνήθως στα πιο εμπορικά σημεία), με κόστος χιλιάδες ευρώ.

Το αίτημά μας είναι η επιδότηση του συνόλου του ενοικίου κατά το διάστημα της αναστολής και μετά την λήξη της, επιδότηση του 40% μετά την λήξη της πανδημίας μέχρι 30/08/2020.

Γ) Έκτακτο επίδομα 800 €

Είναι άδικο για τις επιχειρήσεις (ατομικές ή εταιρίες Ο.Ε, Ε.Ε. κ.α) να εξαιρούνται από το βοήθημα των 800 € αν ο αριθμός των εργαζομένων υπερβαίνει τα 5 (πέντε άτομα). Δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα, ούτε στα πλαίσια της Ε.Ε. για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, βάση του ορισμού που έχει καθοριστεί. Με την απόφαση Ε2003 (1422) της 6ης Μαΐου 2003 που ως πολύ μικρές επιχειρήσεις ορίζονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους σε Ε.Μ.Ε. Έτσι φαίνονται επιχειρήσεις να απασχολούν 8 άτομα (με διάφορες μορφές απασχόλησης π.χ. πλήρους, μερικής κλπ), αλλά αν κάποιος τους υπολογίσει σε Ε.Μ.Ε. οι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι από 5 (πέντε).

Πρόταση : Δικαιούχοι πρέπει να είναι όλες οι επιχειρήσεις ανεξάρτητα του αριθμού εργαζομένων ή τουλάχιστον ο ορισμός των δικαιούχων να συμβαδίζει με την απόφαση της Ε.Ε., δηλ. να υπολογίζονται σε Ε.Μ.Ε.

Δ) Ένταξη του κλάδου σε προγράμματα επιχορήγησης ρευστότητας από το Υπουργείο σας.

E) Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων μετά την λήξη της πανδημίας για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.

ΣΤ) Ένταξη του κλάδου σε νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ από το Υπουργείο σας.

Ζ) Μείωση του ΦΠΑ στο 13% στο σύνολο του κλάδου.

Η) Άμεση ψήφιση νόμου για την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα είσπραξης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και καθορισμού του αμοιβολογίου μέσα από συλλογική διαπραγμάτευση δημιουργών και χρηστών.

Θ) Ειδική μέριμνα για τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν λόγω της πανδημίας, με ήδη λειτουργικό κόστος ενοίκια, ΔΕΚΟ, επενδύσεις κλπ., και άμβλυνση των συνεπειών από την μείωση του χρόνου λειτουργίας τους και της αναμενόμενης μείωσης της τουριστικής κίνησης, αντίστοιχες των ξενοδοχείων.»

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων – ΠΟΕΣΕ

ΕΝΩΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΨΗΤΟΠΩΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα (Αίτηση Μέλους) ΔΩΡΕΑΝ στο Site https://www.enosiestcafebar.gr/ κάνοντάς μας πιο ισχυρούς για να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος Φιλοκώστας Ιωάννης
Ιπποκαμπος Φιλοκωστας )

Ο Γενικός Γραμματέας Επιτροπίδης Μιχάλης
Mixalis Epitropidis

 

 

 

Spread the love
/ Χωρίς κατηγορία

About the Author