ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ «Αισχροκέρδεια» σε βάρος της εστίασης- Ζητούν πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων για την περίοδο της πανδημίας! ΥΠΟΜΝΗΜΑ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ 22

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ «Αισχροκέρδεια» σε βάρος της εστίασης- Ζητούν πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων για την περίοδο της πανδημίας! ΥΠΟΜΝΗΜΑ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Θεσσαλονίκη, 26 Μαΐου 2022      ΑΡ. ΠΡΩΤ: 288

Π Ρ Ο Σ:

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Κυρία Λίνα Γ. Μενδώνη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

     Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ)

Οργανισμός Πνευματικής ιδιοκτησία (ΟΠΙ)

Υπόμνημα

 

ΘΕΜΑ:   Προβλήματα  με τις εταιρείες  πνευματικών δικαιωμάτων για την περίοδο της πανδημίας!

 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Οι στιγμές που ζούμε όλοι είναι πρωτόγνωρες! Οι καταγγελίες που δέχεται το Σωματείο μας καθημερινά από επιχειρηματίες εστίασης, που λαμβάνουν έγγραφες οχλήσεις, αγωγές, ασφαλιστικά μέτρα και ειδοποιητήρια καταβολής αμοιβής πνευματικών δικαιωμάτων από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας, για χρήση μουσικών έργων των ετών 2020, 2021 και 2022, δηλαδή για τα έτη που τελούσαν σε αναστολή λειτουργίας τα καταστήματα είναι εκατοντάδες.

Οι εταιρείες, πνευματικών δικαιωμάτων, ζητούν και την καταβολή αναδρομικών μέχρι και 3 χρόνια  πίσω, γεγονός που καταλήγει σε απαίτηση για τεράστια ποσά που βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων  εφόσον, λαμβανομένης της παρατεταμένης κρίσης αλλά και της αναδρομικότητας των υποχρεώσεων που οι εν λόγω εταιρείες απαιτούν από τις επιχειρήσεις, το συσσωρευμένο ποσόν απαιτήσεως που προκύπτει αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις και λόγο κλεισίματος των επιχειρήσεων.

Την περίοδο που διανύουμε τα καταστήματα της εστίασης προσπαθούν να συνέλθουν από αυτήν την παρατεταμένη δυσχέρεια, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ακρίβεια που προκάλεσαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η έκρηξη στις τιμές της ενέργειας.

Οι επιχειρήσεις της εστίασης, έχουν πληγεί ίσως περισσότερο και έχουν υποστεί σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών, κατά τις περιόδους ισχύος των περιοριστικών μέτρων.

Είναι δε αυτονόητο, έως νομοτελειακό, το γεγονός, ότι οι επιχειρήσεις εστίασης, κατά την περίοδο της αναστολής λειτουργίας τους, ολικής ή μερικής,  δεν έκαναν χρήση μουσικής, με την έννοια της δημόσιας εκτέλεσης του έργου των δημιουργών, η οποία άλλωστε ήταν ρητώς απαγορευμένη στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι σε όλες τις επιστολές και τις αγωγές τους, που αφορούν το 2021, οι εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων, σε κάποιες περιπτώσεις αφαιρούν το 15% και σε άλλες αφαιρούν 5 μήνες, ενώ υπήρχε απαγόρευση μουσικής με κρατική εντολή για 7 μήνες. (Υπάρχει παρακάτω σχετικός πίνακας)

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει άμεσα, σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να επιλυθεί το σοβαρότατο ζήτημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων, ώστε, αφενός να διαγραφούν ολικά οι οφειλές από αμοιβές πνευματικών δικαιωμάτων, εφόσον οι οφειλές αφορούν χρονικά διαστήματα που αποδεδειγμένα δεν υπήρχε δυνατότητα δημόσιας εκτέλεσης με κυβερνητική εντολή.

Εν μέσω όλων αυτών των δυσμενών συνθηκών της ελληνικής αγοράς και επιχειρηματικότητας, κοινή διαπίστωση όλων ήταν η αναγκαιότητα νομικής επεξεργασίας και εξεύρεσης μιας βιώσιμης πρότασης και για τις δύο πλευρές, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των ανεπίτρεπτα υψηλών απαιτήσεων των εταιρειών δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων κατά της εστίασης.

Η ύπαρξη δύο Οργανισμών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής , δηλαδή της ΕΔΕΜ και της Αυτοδιαχείρισης αποτελεί αναμφίβολα ένα πρόσθετο παράγοντα κατακερματισμού της αγοράς που δημιουργεί εμπόδια και καθυστερήσεις στην είσπραξη δικαιωμάτων, πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός που θα τους απορροφήσει και τους δυο ΟΣΔ ώστε οι χρήστες να πληρώνουν έναν φορέα και να έχουν έναν εισπράκτορα.

Να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να μη πληρώσουν οι καταστηματάρχες άδικα χρήματα για πνευματικά δικαιώματα μουσικής, κατά την περίοδο που δεν έκαναν χρήση αυτής.

 

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τους περιορισμούς εν μέσω πανδημίας.

2020

Κλειστά: 15  Μαρτίου έως 25  Μαΐου

και 30  Οκτωβρίου έως 31  Δεκεμβρίου

25/05/20   Άνοιγμα  εστίασης με μέτρα και αποστάσεις έως 31 Δεκεμβρίου 2020

06/06/20   Άνοιγμα  εστίασης σε εσωτερικούς  χώρους με μουσική

11/08/20  Απαγόρευση κυκλοφορίας 00:00

 

1) 5 μήνες χωρίς μουσική

2) Υπόλοιποι 5 μήνες με μέτρα, αποστάσεις και μισή  χωρητικότητα εντός του καταστήματος.

 

 ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

ΕΔΕΜ

  Άρα αφαιρούμε τους 5 μήνες και το υπόλοιπο διάστημα κατεβαίνουμε ΔΥΟ κατηγορίες από το αμοιβολόγιο τους,

 (πχ. καφέ ή εστιατόριο  140 μέτρα με τους περιορισμούς χρησιμοποιούσε τα 70 μέτρα ) 

 

  

 

Αυτοδιαχείριση

  Άρα αφαιρούμε τους 5 μήνες και το υπόλοιπο διάστημα κατεβαίνουμε  ΜΙΑ κατηγορία από το αμοιβολόγιο τους


 

 

2021

Κλειστά: Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος.

03/05/21  Άνοιγμα  εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς μουσική και έως τις 22:45

01/01/21 Έως 16/07/22  Απαγόρευση μουσικής

01/10/21 Έως 09/10/22 Απαγόρευση μουσικής

06/11/21  Απαγόρευση ανεμβολίαστων χωρίς τεστ και στους εξωτερικούς χώρους.

30/12/21 Απαγόρευση μουσικής

 

1)  7 μήνες χωρίς μουσική

2)  Υπόλοιποι 5  μήνες με μέτρα, αποστάσεις και μισή  χωρητικότητα εντός του καταστήματος.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

ΕΔΕΜ

  Άρα αφαιρούμε τους 7 μήνες και το υπόλοιπο διάστημα κατεβαίνουμε ΔΥΟ κατηγορίες από το αμοιβολόγιο τους,

 (πχ. καφέ ή εστιατόριο  140 μέτρα με τους περιορισμούς χρησιμοποιούσε τα 70 μέτρα )


Αυτοδιαχείριση

  Άρα αφαιρούμε τους 7 μήνες και το υπόλοιπο διάστημα κατεβαίνουμε  ΜΙΑ κατηγορία από το αμοιβολόγιο τους.  

 

2022

12/02/22  Επαναλειτουργία  σε εσωτερικό χώρο (και μουσικής) μόνο ως αμιγείς.

01/05/22   Καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%

   Με 2 μήνες κλειστή η μουσική και άλλους 2 μήνες με περιοριστικά μέτρα και χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει από Σεπτέμβριο οι εταιρείες εντάσσουν στις αγωγές τους και το 2022 με 15% -25% έκπτωση.

________________________________

Η Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπάρ Νομού Θεσσαλονίκης  σας καλεί όπως αναλάβετε πρωτοβουλία άμεσα για την ομαλή συνέχιση καταβολής των πνευματικών δικαιωμάτων και σας παρακαλεί όπως εξετάσετε τις ακόλουθες προτάσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης:

  Για το 2020  να αφαιρούν  τους  ΠΕΝΤΕ μήνες και το υπόλοιπο διάστημα να κατεβαίνουμε στην  ΕΔΕΜ  ΔΥΟ κατηγορίες  και στην Αυτοδιαχείριση ΜΙΑ  από το αμοιβολόγιο τους,

 

  Για το 2021  να αφαιρούν  τους  ΕΠΤΑ μήνες και το υπόλοιπο διάστημα να κατεβαίνουμε στην ΕΔΕΜ  ΔΥΟ κατηγορίες  και στην Αυτοδιαχείριση ΜΙΑ  από το αμοιβολόγιο τους,

 

 ➢  Για το 2022  να γίνουν οι πληρωμές έως 28 Φεβρουαρίου 2023

 

Δικαιοσύνη ζητάμε όχι την αποφυγή της πληρωμής τους.

 

Η Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπάρ Νομού Θεσσαλονίκης  προσπαθώντας να σας μεταφέρει την αγανάκτηση του κλάδου μας, σας ενημερώνει πως οι προαναφερόμενες και αναγκαίες ανακουφιστικές  προτάσεις – λύσεις προς τις επιχειρήσεις εστίασης, θα βοηθήσουν ως προς την επιβίωσή τους, μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα.

 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση, την αντιμετώπιση και την συνεργασία μας.

Με εκτίμηση

 

Ο Πρόεδρος     Φιλοκώστας Ιωάννης

Ο Γεν. Γραμματέας    Επιτροπίδης Μιχάλης

 

__________________________

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι και οι δυο εταιρείες είναι νόμιμες και επιβάλλεται να πληρώνουμε Πνευματικά δικαιώματα.

Απλά

Δικαιοσύνη ζητάμε όχι την αποφυγή της πληρωμής τους.

 

_____________

UniLiv 3D Εικονική περιήγηση

Πατήστε στην εικόνα να δείτε τις δουλειές μας

3D εικονική περιήγηση εδώ

 

_____________

 

ΕΝΩΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΨΗΤΟΠΩΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Συμπληρώστε τη φόρμα εδώ(Αίτηση Μέλους) ΔΩΡΕΑΝ κάνοντάς μας πιο ισχυρούς για να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας.

 

                      Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΦΙΛΟΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ   ΕΠΙΤΡΟΠΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 

 

 

 

 

 

Αριστοτέλους 3  Θεσσαλονίκη,  Τ.Κ. 544 53     Τηλ: 2310 943106  & 6983793454

 E-mail: enosiestcafebar@gmail.com      Website: https://www.enosiestcafebar.gr/

Spread the love
/ Χωρίς κατηγορία

About the Author