ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΜΕ ΕΔΕΜ & ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΕΔΕΜ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ2

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΜΕ ΕΔΕΜ & ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Οι στιγμές που ζούμε όλοι είναι πρωτόγνωρες! Οι καταγγελίες που δέχεται το Σωματείο μας καθημερινά από επιχειρηματίες εστίασης, που λαμβάνουν έγγραφες οχλήσεις, αγωγές, ασφαλιστικά μέτρα και ειδοποιητήρια καταβολής αμοιβής πνευματικών δικαιωμάτων από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης  για χρήση μουσικών έργων των ετών 2018 έως το 2022, δηλαδή και για τα έτη που τελούσαν σε αναστολή λειτουργίας τα καταστήματα είναι εκατοντάδες.

Οι εταιρείες, πνευματικών δικαιωμάτων, ζητούν και την καταβολή αναδρομικών μέχρι και 5 χρόνια  πίσω, γεγονός που καταλήγει σε απαίτηση για τεράστια ποσά που βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων  εφόσον, λαμβανομένης της παρατεταμένης κρίσης αλλά και της αναδρομικότητας των υποχρεώσεων που οι εν λόγω εταιρείες απαιτούν από τις επιχειρήσεις, το συσσωρευμένο ποσόν απαιτήσεως που προκύπτει αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις και λόγο κλεισίματος των επιχειρήσεων.

Εν μέσω όλων αυτών των δυσμενών συνθηκών της ελληνικής αγοράς και επιχειρηματικότητας, κοινή διαπίστωση όλων ήταν η αναγκαιότητα  εξεύρεσης μιας βιώσιμης πρότασης και για τις δύο πλευρές, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των ανεπίτρεπτα υψηλών απαιτήσεων των εταιρειών  πνευματικών δικαιούχων κατά της εστίασης.

Οι Ενώσεις Εστιατόρων Ψητοπωλών & Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης και Κασσάνδρας Χαλκιδικής   προσκάλεσαν τους Οργανισμούς πνευματικών δικαιομάτων  ΕΔΕΜ &  Αυτοδιαχείριση να συζητήσουν και να βρεθούν  λύσεις στήριξης του κλάδου της εστίασης και να σταματήσει το αλαλούμ που υπάρχει στην αγορά.

Σημαντικά ήταν τα  αποτελέσματα αλλά όχι όσο θα περιμέναμε γι’ αυτό και δεν προβήκαμε σε  συμφωνία. 

Και οι δυο οργανισμοί μας ανέφεραν ότι διεκδικούν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς,

  1. Η  Αυτοδιαχείριση μας ενημέρωσε ότι έχει το 95% περίπου του ξένου ρεπερτορίου και πολύ μεγάλο ποσοστό στο Ελληνικό ρεπερτόριο.
  2. Η ΕΔΕΜ μας ενημέρωσε ότι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού ρεπερτορίου και ένα μεγάλο μέρος του ξένου. 

Εμείς από μεριά μας στείλαμε Email την 31 Μαρτίου 2023 με αριθμούς πρωτοκόλλου 293 & 294 και στους δύο Οργανισμούς να μας απαντήσουν εγγράφως για το ποιό είναι το ποσοστό των τραγουδιών που εκπροσωπούν.

Δεν έχουμε λάβει καμιά  απάντηση μέχρι τώρα. 


ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ

Συγκεκριμένα:

  • Παρουσιάστηκε αναλυτικά η μείωση του Αμοιβολογίου τους για χρήσεις μουσικής τα έτη 2018, 2019

η αφαίρεση από 7 μήνες για τα έτη 2020, 2021 λόγω πανδημίας

Έκπτωση  για την χρήση 2022

  • Στο πλαίσιο της εμπορικής πολιτικής των Οργανισμών,  ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα της εστίασης Θεσσαλονίκης για σημαντικές εκπτώσεις στις οφειλές μελών για χρήσεις μουσικής παρελθόντων ετών, με παράλληλη ευνοϊκή ρύθμιση αυτών σε μηνιαίες δόσεις.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι και οι δυο εταιρείες είναι νόμιμες και επιβάλλεται να πληρώνουμε Πνευματικά & συγγενικά δικαιώματα.

Η Εστίαση Θεσσαλονίκης προτείνει τα μέλη της να έρθουν σε επαφή με τους εκπροσώπους των οργανισμών και να αναφέρουν ότι είναι μέλη στην Εστίαση Θεσ/νίκης ώστε να έχουν ευνοϊκές μειώσεις και ρυθμίσεις. 

Παρά τις αντίξοες οικονομικές  συνθήκες, οι Ενώσεις των Επαγγελματιών Εστίασης  Θεσσαλονίκης και Κασσάνδρας Χαλκιδικής συνεχίζουμε να δίνουμε  καθημερινό αγώνα για τη στήριξη των μελών μας,  υιοθετώντας  λύσεις σε καθημερινά επείγοντα προβλήματα που ανακύπτουν.

Στη συνάντηση, την εστίαση εκπροσώπησαν:

ο Πρόεδρος της Ένωσης και Περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ Θεσσαλονίκης -Χαλκιδικής κΓιάννης Φιλοκώστας,

ο Γ.Γ. της Ένωσης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης,

ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης και Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης κ. Παναγιώτης Καρασαββίδης

και ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Εστίασης & Διασκέδασης Κασσάνδρας Χαλκιδικής κ. Βασίλης Τρέλλης.

 

Από την ΕΔΕΜ συμμετείχαν ο Διευθυντής Δημόσιας Εκτέλεσης κ. Βαγγέλης Παπαδόπουλος και ο Εκπρόσωπος των εξουσιοδοτημένων Αντιπροσώπων Θεσσαλονίκης—Χαλκιδικής κ. Γιάννης Μπογδαμπεϊδης.

Από την Αυτοδιαχείρηση συμμετείχαν ο  Εμπορικός Διευθυντής Γάννης Γκιόκας οι εξουσιοδοτημένοι Αντιπρόσωποι Θεσσαλονίκης Παπαγρηγορίου Απόστολος, Κολάκη Βιβή, Κόκκινος Νίκος και ο εκπρόσωπος του νομικού τμήματος.

 

_____________

ΕΝΩΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΨΗΤΟΠΩΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Συμπληρώστε τη φόρμα εδώ(Αίτηση Μέλους) ΔΩΡΕΑΝ κάνοντάς μας πιο ισχυρούς για να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας.

 

                      Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΦΙΛΟΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ   ΕΠΙΤΡΟΠΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 

 

 

 

 

 

Αριστοτέλους 3  Θεσσαλονίκη,  Τ.Κ. 544 53     Τηλ: 2310 943106  & 6983793454

 E-mail: enosiestcafebar@gmail.com      Website: https://www.enosiestcafebar.gr/

Spread the love
/ Χωρίς κατηγορία

About the Author