ΕΠΑΥΛΗ ΜΑΡΟΚΚΟΥ

  1. Home
  2. »
  3. ΕΠΑΥΛΗ ΜΑΡΟΚΚΟΥ
ΕΠΑΥΛΗ ΜΑΡΟΚΚΟΥ
Address:
Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 133, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 54645
Description:

ΚΑΛΦΟΥΤΖΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Ακούγοντας το όνομα, ίσως αναρωτηθεί κάποιος για τη σχέση της Έπαυλης Μαρόκκου
με το Μαρόκ(κ)ο. Το εντυπωσιακό νεοκλασικό της ξακουστής “Συνοικίας των Εξοχών”, χτίζεται το 1906 από τον αυστριακό υπήκοο Ιωάννη Μαρόκκο,
για να στεγάσει την οικογένειά του, και από αυτόν συνεπώς προκύπτει η επωνυμία.
Η κόρη του Μαρόκκου, Μαρία Τερέζα, το 1919 πουλάει την Έπαυλη στην οικογένεια Μπουρλά, ενώ το 1951 η ιδιοκτησία περνάει στο ελληνικό Δημόσιο, “διά μερικήν εξόφλησιν χρέους”.
Στο κτίριο στεγάζεται η Ιερατική σχολή, και μετέπειτα το σχολείο-οικοτροφείο του Εθνικού Ιδρύματος Προστασίας Κωφαλάλων. Αργότερα ιδιώτες μετατρέπουν την Έπαυλη σε χώρο εστίασης και αναψυχής, bar “Βελλερεφόντης” και “ΠανσέλΟινος”, ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια στέγαζε το Β’ Τμήμα Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Η “Έπαυλη Μαρόκκου” ή “Οικία Μαρόκκου” το 1985 ανακηρύσσεται διατηρητέο μνημείο και αποτελεί πλέον και επίσημα ένα τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Το Νοέμβρη του 2018, ξαναγεννιέται με την αρχική επωνυμία της αλλά με ολοκαίνουρια ταυτότητα και χαρακτήρα, για να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης της Ανάληψης αλλά και της πόλης!
Στην Ανάληψη, λοιπόν, ραντεβού για κρασί στο κελάρι, για πιάτα φρέσκα σε υλικά και ιδέες ή για εκλεκτούς τσιπουρομεζέδες από όλη την επικράτεια, για ένα ζεστό κουπάτο καπουτσίνο διαβάζοντας ένα βιβλίο, για brunch με την παρέα ή για cocktails στην αυλή, για κάποια εκδήλωση στον όροφο ή για να τα πιείτε μόνοι σας (ή μαζί μας).

Contact Information
Phone: 231 083 6233
Website:

Send message to listing owner

Send message to moderator