Προτάσεις και μέτρα στήριξης της εστίασης στη Διοικούσα Επιτροπή Νέας Δημοκρατίας Ν. Θεσσαλονίκης

nd

Προτάσεις και μέτρα στήριξης της εστίασης στη Διοικούσα Επιτροπή Νέας Δημοκρατίας Ν. Θεσσαλονίκης

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας Ν. Θεσσαλονίκης, Αναστάσιο Σπηλιόπουλο είχε ο Πρόεδρος Φιλοκώστας Ιωάννης και ο Γεν. Γραμματέας Επιτροπίδης Μιχάλης της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών & Καφέ Μπάρ Ν. Θεσσαλονίκης όπου εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα μέτρα στήριξης και την επιβίωση της εστίασης στο δεύτερο παρατεταμένο κύμα της πανδημίας.

Παραδόθηκε υπόμνημα με προτάσεις και μέτρα στήριξης για την εστίαση, ώστε να το προωθήσει από μεριά του στην κυβέρνηση.

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

27  Ιανουαρίου 2021

ΑΡ.  ΠΡΩΤ:   260

 

ΠΡΟΣ: Διοικούσα Επιτροπή Ν.Δ. Θεσσαλονίκης

Πρόεδρο  Κ. Σπηλιόπουλο Αναστάσιο

 

Προτάσεις και μέτρα στήριξης της εστίασης

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να αναδείξουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης και να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις.

Στην εστίαση δραστηριοποιούνται σήμερα 82.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περί τους 330.000 εργαζόμενους και περισσότερα από 100.000 συμβοηθούντα μέλη των οικογενειών μας.

Μετά την δεκαετή κρίση, οι επαγγελματίες του κλάδου πιστέψαμε ότι ήρθε η ώρα της ανάκαμψης.

Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα του αντικαπνιστικού νόμου, συνέβαλλαν στην μείωση του κύκλου εργασιών κατά 40% και ακολούθησε, στις 14 Μαρτίου, η   αναστολή  λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου λόγω της ασύμμετρης απειλής του COVID-19.

Έτσι, με την επανεκκίνηση της αγοράς, στις 25 Μαΐου, ο κύκλος εργασιών του κλάδου συρρικνώθηκε κατά 59%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με την κατάσταση να μην παρουσιάζει ουσιαστική μεταβολή, μέχρι και το δεύτερο και τελειωτικό για τον κλάδο, lockdown.

 

Παρά την ζοφερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, θεωρούμε ότι προτεραιότητα έχει η προστασία της δημόσιας υγείας και ακολούθως, η επανεκκίνηση της αγοράς και η επίλυση των προβλημάτων της.

Στην ομαλή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, θα θέλαμε και εμείς να βρεθούν λύσεις που να διασφαλίζουν τόσο τους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και τους εργαζομένους τους.

Τα μέτρα που λήφθηκαν στα πλαίσια της οικονομικής στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση για το δεύτερο παρατεταμένο κύμα της πανδημίας, όπως και η πρόσφατη επιστρεπτέα προκαταβολή 5 δεν βοήθησαν καθόλου τον κλάδο της εστίασης.

 

Προτείνουμε επιπλέον παρεμβάσεις, όπως:

  1. Η Επιστρεπτέα 6 να είναι διπλή και χωρίς αλγόριθμο ώστε να πάρουμε  ένα σημαντικό κεφάλαιο κίνησης ΜΗ Επιστρεπτέο για την υγιή  επαναλειτουργία της εστίασης.

 

  1. α. Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών ( αυτασφάλισης) των επιχειρηματιών αναδρομικά του μηνός Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και μέχρι 31 Μαΐου 2021.

         β. Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας και των αναστολών, επιδότηση 100% των μη μισθολογικών εισφορών και 50% του μισθολογικού κόστους ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας τουλάχιστον τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά από την επαναλειτουργία της εστίασης..

 

  1. Επιδότηση 100% του ενοικίου για όσο διάστημα το κατάστημα είναι κλειστό με κρατική εντολή,

και κατά το άνοιγμα της εστίασης, επιδότηση του 40% του ενοικίου μέχρι τον Δεκέμβριο 2021.

 

  1. Ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρηματιών με ΜΗ επιστρεπτέα προκαταβολή, ύψους κατ’ ελάχιστον του ποσού των 2000 ευρώ το μήνα για πληρωμές όλων των υποχρεώσεων παγίων δαπανών (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, συνδρομητικά κανάλια, τηλεπικοινωνίες, πνευματικά δικαιώματα, ενοίκιο πρώτης κατοικίας, διασφάλιση της επιβίωσης των ιδίων, των οικογενειών τους, των επιχειρήσεών τους και άλλες πολλές υποχρεώσεις που τρέχουν καθημερινά) ως  31 Μαΐου

 

  1. «Πάγωμα» αναστολής ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ και των ιδιωτικών παρόχων ενέργειας σε καταστήματα εστίασης έως  31 Μαΐου

 

6. «Πάγωμα» των εξώσεωνγια καθυστέρηση καταβολής ενοικίων λόγω της οικονομικής κρίσης, με          κυβερνητική εντολή  έως 31 Αυγούστου 2021.

 

7.  Τη διαγραφή τόκων και προστίμων παλαιών χρεών,

τη διαγραφή του 50% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και ασφαλιστικά ταμεία,

τη διαγραφή του  80% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους για χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία Μάρτιο 2020 έως Ιανουάριο 2021.

 

  1. Απαλλαγή από το δημοτικό τέλος κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και του τέλους 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων με κυβερνητική απόφαση για το 2021.

 

  1. Μείωση του  ΦΠΑ στο φαγητό και στα ροφήματα στο 6% και στα αλκοολούχα ποτά στο 13% για όλο το 2021.

 

10. Την χορήγηση επιδόματος ανεργίαςσε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Ολοκληρώνοντας, εκ μέρους τόσο του Προέδρου της Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών & Καφέ Μπαρ Ν. Θεσσαλονίκης αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής, επιθυμούμε να προωθήσετε την παρούσα επιστολή προς τον κύριο Πρωθυπουργό αλλά και στα εμπλεκόμενα υπουργεία που αναγράφονται παρακάτω, καθώς μοναδικό μας μέλημα είναι η πρόταση και η υπεράσπιση θέσεων που αποσκοπούν προς όφελος όλων και ειδικά αυτές τις στιγμές που η χώρα μας πραγματικά το χρειάζεται.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας και ευελπιστούμε ότι οι αντίστοιχες ενέργειες θα ληφθούν από μέρους σας.

Πρωθυπουργό  κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Υπουργείο Εσωτερικών

 

Με Εκτίμηση,

Εκ μέρους του Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γενικός Γραμματέας

Φιλοκώστας Ιωάννης                                                      Επιτροπίδης Μιχάλης

 

Αριστοτέλους 3  Θεσσαλονίκη,  Τ.Κ. 544 53     Τηλ: 2310 943106  & 6983793454

E-mail: enosiestcafebar@gmail.com      Website: https://www.enosiestcafebar.gr/

Spread the love
/ Χωρίς κατηγορία

About the Author