Συνάντηση με τον αντιδήμαρχο οικονομικών Μιχάλη Κούπκα μέσω τηλεδιάσκεψης είχαν χθες, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου ο πρόεδρος και ο Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ-μπαρ νομού Θεσσαλονίκης,

δημο θεσσαλονικης

Συνάντηση με τον αντιδήμαρχο οικονομικών Μιχάλη Κούπκα μέσω τηλεδιάσκεψης είχαν χθες, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου ο πρόεδρος και ο Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ-μπαρ νομού Θεσσαλονίκης,

Θεσσαλονίκη, 14/11/ 2020

Συνάντηση με τον αντιδήμαρχο οικονομικών Μιχάλη Κούπκα μέσω τηλεδιάσκεψης είχαν την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου ο πρόεδρος και ο Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ-μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, με θέμα την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων για το 2021.

Οι κ. Ιωάννης Φιλοκώστας και Μιχάλης Επιτροπίδης, εκφράζοντας την αγωνία του κλάδου, που παρέμεινε σε lock down για μεγάλο διάστημα λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, εισηγήθηκαν μια σειρά αποφάσεων για μειώσεις τελών προς τη Δημοτική Αρχή, οι οποίες θα στηρίξουν τον αγώνα των επιχειρηματιών για επιβίωση.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν την μείωση του τέλους κατάληψης κοινοχρήστων χώρων για τραπεζοκαθίσματα για το 2021, αίτημα που τίθεται επιτακτικά, από τους επιχειρηματίες της εστίασης που είδαν, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τις εισπράξεις τους να μειώνονται  το 2020 κατά 59%.

Η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης, για μικρή έκπτωση (15%) μόνον στους επιχειρηματίες που θα πληρώσουν προκαταβολικά όλο το τέλος τραπεζοκαθισμάτων για το 2021, αφορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης,  μόνον ελάχιστους ( μετρημένους στα δάχτυλα όπως χαρακτηριστικά είπε)  από τους εκατοντάδες επιχειρηματίες του κλάδου και ζήτησε την οριζόντια εφαρμογή μεγαλύτερης έκπτωσης για τα τέλη του 2021, για όλους.

Ως επιχειρήματα διατυπώθηκαν η παντελής έλλειψη ρευστότητας, η δραματική πτώση εσόδων του 2020, η ματαίωση της ΔΕΘ και όλων των άλλων εκθέσεων όπως και συνεδρίων που διεξάγονται στην πόλη μας,  η πρόβλεψη για μέτρα  κλεισίματος της εστίασης κατά τις βραδινές ώρες, την πρόβλεψη για μειωμένη έλευση τουριστών το 2021 και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων των καταναλωτών.

Εκτός από το εναγώνιο αίτημα για μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων για το 2021 που τέθηκε, έντονη ήταν η αντίδραση του προεδρείου των εστιατόρων, στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης για επιβολή   νέου τέλους, που εισηγείται η Οικονομική Επιτροπή και που αφορά σε επιπλέον, υψηλό κόστος, για τοποθέτηση των απαραίτητων πια (λόγω μέτρων Covid-19)  υαλοπετασμάτων (ανεμοφράκτες) μέσα στον εξωτερικό, νόμιμο χώρο, για τον οποίο ήδη θα πληρώσουν ενοίκιο τα καταστήματα εστίασης. «Είναι κάτι το οποίο θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων», επεσήμανε ο γραμματέας της Ένωσης, Μιχάλης Επιτροπίδης, που ζήτησε να οριστεί τέλος 10 ευρώ αντί 50 ευρώ το γραμμικό μέτρο για την έκδοση αδείας που εισηγήθηκε η  Οικονομική Επιτροπή.

Τονίστηκε επίσης  για άλλη μια φορά, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, να δει ο Δήμος Θεσσαλονίκης τους επιχειρηματίες συνεργατικά και όχι εισπρακτικά, και ζήτησε τη μη ψήφισή του από τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου και την επίσπευση της εφαρμογής νέας Γενικής Κανονιστικής μετά από σχετική διαβούλευση με τον κλάδο.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος οικονομικών Μιχάλης Κούπκας , αντέτεινε ως επιχειρήματα, τις ταμειακές ανάγκες και την εισπρακτική πολιτική του Δήμου Θεσσαλονίκης που εξαντλεί την καλή πρόθεση στήριξης της εστίασης, στην έκπτωση κατά 15% για όσους προκαταβάλλουν, στις επιπλέον δύο δόσεις που θα δοθούν (από τις τέσσερις το 2020) για τους υπόλοιπους, σε ότι αφορά το 2021,  στην απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ανταποδοτικών τελών και τελών τραπεζοκαθισμάτων στις επιχειρήσεις εστίασης μόνο κατά τη διάρκεια των lock down του 2020, (πράγμα που εφαρμόστηκε όπως σχολίασε ο κ Φιλοκώστας από τους δήμους όλης της χώρας ) και σε μια σειρά άλλων μέτρων ελάφρυνσης των επιχειρηματιών της εστίασης.

 

Oι εκπρόσωποι του κλάδου, ζήτησαν τη διαβούλευση με τον κλάδο της εστίασης, όπως αυτή εκφράζεται από τα επίσημα πρωτοβάθμια όργανα με το δήμο Θεσσαλονίκης πιο συχνά και νέο ραντεβού σε σύντομο διάστημα, πριν από την επόμενη συνεδρίαση και τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Στο ίδιο διάστημα, και για το θέμα των δημοτικών τελών για το 2021, η Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών καφέ μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. « Είναι ζήτημα επιβίωσης για μας επιτέλους μια νέα πολιτική» δήλωσε ο πρόεδρος Ιωάννης Φιλοκώστας και κάλεσε σε συστράτευση για άμεσες διεκδικήσεις, όλα τα μέλη της μεγάλης οικογένειας της εστίασης στη Θεσσαλονίκη.

ΕΝΩΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΨΗΤΟΠΩΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συμπληρώστε τη φόρμα (Αίτηση Μέλους) ΔΩΡΕΑΝ στο Site https://www.enosiestcafebar.gr/ κάνοντάς μας πιο ισχυρούς για να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος Φιλοκώστας Ιωάννης
Ιπποκαμπος Φιλοκωστας )

Ο Γενικός Γραμματέας Επιτροπίδης ΜιχάληςMixalis Epitropidis

 

Spread the love
/ Χωρίς κατηγορία

About the Author