ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Προτάσεις και μέτρα στήριξης της εστίασης

maxresdefault

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Προτάσεις και μέτρα στήριξης της εστίασης

  ΑΡ.  ΠΡΩΤ: 277

2 Σεπτεμβρίου 2021

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ: Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταΐκούρα

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη

Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη

 

Προτάσεις και μέτρα στήριξης της εστίασης

Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να αναδείξουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης και να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις.

Στην εστίαση δραστηριοποιούνται σήμερα 82.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περί τους 350.000 εργαζόμενους και περισσότερα από 100.000 συμβοηθούντα μέλη των οικογενειών μας.

Μετά την δεκαετή κρίση, οι επαγγελματίες του κλάδου πιστέψαμε ότι ήρθε η ώρα της ανάκαμψης.

Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα του αντικαπνιστικού νόμου, συνέβαλλαν στην μείωση του κύκλου εργασιών κατά 40%  και στις 14 Μαρτίου ακολούθησε η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου λόγω της ασύμμετρης απειλής του COVID-19.

Έτσι, με την επανεκκίνηση της αγοράς, στις 25 Μαΐου, ο κύκλος εργασιών του κλάδου συρρικνώθηκε κατά 59%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με την κατάσταση να μην παρουσιάζει ουσιαστική μεταβολή, μέχρι και το δεύτερο καταστροφικό πολύμηνο ( 6 μήνες ) lockdown.

Κατά την δεύτερη επανεκκίνηση της εστίασης την 3 Μαΐου 2021 και παρόλα τα περιοριστικά μέτρα η αγορά ανάκαμψε και τα χαμόγελα άρχισαν να ξαναέρχονται ( εκτός από τους επιχειρηματίες που συνεχίζουν να καταστρέφονται διότι δεν έχουν εξωτερικό χώρο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ).

Παρά την ζοφερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, θεωρούμε ότι προτεραιότητα έχει η προστασία της δημόσιας υγείας και ακολούθως,  η επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται  από αυτήν.

Στην ομαλή επανεκκίνηση της χειμερινής σεζόν θα θέλαμε και εμείς να βρεθούν λύσεις που να διασφαλίζουν τόσο τους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και τους εργαζομένους τους.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα ισχύουν έως 31 Μαρτίου 2022  αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους  κλειστούς χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο  Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και  παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown

Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και καταστροφικός για πολλούς επαγγελματίες μιας και οι καιρικές συνθήκες δεν θα επιτρέπουν να φιλοξενούν πελάτες στους εξωτερικούς χώρους.

Στο πλαίσιο των μέτρων οικονομικής στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, προτείνουμε παρόμοιες παρεμβάσεις, όπως:

  • Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών ( αυτασφάλισης) των επιχειρηματιών του μηνός Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Μαρτίου 2022.
  • Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο φαγητό και τον καφέ στο 6% και στα αλκοολούχα ποτά στο 13%.
  • Επιδότηση 100% του ενοικίου για όσο διάστημα το κατάστημα είναι (ανοιχτό – κλειστό) με κρατική εντολή μιας και δεν έχουν εξωτερικό χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και επιδότηση 40% του ενοικίου  για την υπόλοιπη εστίαση που θα υπολειτουργεί μέχρι 31 Μαρτίου 2022.
  • Απαλλαγή από το δημοτικό τέλος κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και του τέλους 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων με κυβερνητική απόφαση για το πρώτο εξάμηνο του 2022 και 50% έκπτωση για το δεύτερο εξάμηνο με ισότιμη οικονομική ανταποδοτική ενίσχυση προς τους Δήμους.
  • Επαναφορά της δυνατότητας αναστολών συμβάσεων εργασίας.
  • Νέα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Ολοκληρώνοντας, εκ μέρους τόσο του Προέδρου της Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών & Καφέ Μπαρ Ν. Θεσσαλονίκης αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής, επιθυμούμε να λάβετε υπόψη σας την παρούσα επιστολή καθώς μοναδικό μας μέλημα είναι η πρόταση και η υπεράσπιση θέσεων που αποσκοπούν προς όφελος όλων και ειδικά αυτές τις στιγμές που η χώρα μας πραγματικά το χρειάζεται. Παραμένουμε στη διάθεσή σας και ευελπιστούμε ότι οι αντίστοιχες ενέργειες θα ληφθούν από μέρους σας.

 

 

 

___________________________

 

Διαφήμιση:


 

 

ΕΝΩΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΨΗΤΟΠΩΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Συμπληρώστε τη φόρμα εδώ(Αίτηση Μέλους) ΔΩΡΕΑΝ κάνοντάς μας πιο ισχυρούς για να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας.

 

                      Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΦΙΛΟΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ   ΕΠΙΤΡΟΠΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 

 

 

 

 

 

Αριστοτέλους 3  Θεσσαλονίκη,  Τ.Κ. 544 53     Τηλ: 2310 943106  & 6983793454

 E-mail: enosiestcafebar@gmail.com      Website: https://www.enosiestcafebar.gr/

 

Με Εκτίμηση,

Spread the love
/ Χωρίς κατηγορία

About the Author