Η εστίαση μπορεί να επιβιώσει

karekles-mazema-1

Η εστίαση μπορεί να επιβιώσει

Συνέντευξη στη Karfitsa.gr

 

Το πλήγμα που έχει δεχτεί ο κλάδος της εστίασης, εξαιτίας των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό και την αναστολή λειτουργίας των καφέ και των εστιατορίων, εκτός από τις περιπτώσεις των καταστημάτων που εφάρμοσαν το take away και το delivery, που μετρά ήδη πέντε μήνες ίσως να μην αποβεί τελικά μοιραίο και πολλά από τα εστιατόρια και τα καφέ μπαρ να καταφέρουν να επιβιώσουν αν φυσικά ληφθούν πρόσθετα μέτρα και δοθούν ενισχύσεις στον κλάδο.

Ο Μιχάλης Επιτροπίδης, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης μιλώντας στην karfitsa τονίζει ότι αν ληφθούν στοχευμένα μέτρα και δοθούν κεφάλαια κίνησης τότε ίσως να φανεί φως στο… τούνελ της οικονομικής δυσπραγίας στην οποία όπως αναφέρει έχουν περιέλθει οι ιδιοκτήτες καφέ μπαρ και εστιατορίων.

Αν για παράδειγμα η επιστρεπτέα προκαταβολή 7 περιλαμβάνει ποσά διπλάσια για κάθε επιχείρηση από αυτά που δόθηκαν την προηγούμενη φορά ( επιστρεπτέα προκαταβολή 6) αν επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, μείωση του ΦΠΑ στο 6% και δοθεί και ένα ποσό εκκίνησης της επιχείρησης πάνω από 5000 ευρώ τότε ίσως με αργά και σταθερά βήματα η επιχειρηματικότητα του κλάδου ανθίσει ξανά. «Είναι σαν να ανοίγουμε για πρώτη φόρα και χρειαζόμαστε ένα κεφάλαιο κίνησης για τις πρώτες προμήθειες.

Το μόνο που μας έχει απομείνει είναι ο εξοπλισμός.

Τρόφιμα και ποτά στην πλειοψηφία τους έχουν αλλοιωθεί καθώς πέρασαν πέντε μήνες από την τελευταία προμήθεια πρώτων υλών.

Στα ντουλάπια μας δεν υπάρχει ούτε αλεύρι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Επιτροπίδης.

Το νέο μοντέλο στήριξης που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα «σφραγίσει» το πακέτο που έρχεται και περιλαμβάνει την επιστρεπτέα προκαταβολή 7, την επιδότηση των παγίων δαπανών και των δόσεων επιχειρηματικών δανείων, την αύξηση του ποσού που θα διαγραφεί από δάνεια των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής και τη ρευστότητα μέσω του ΕΣΠΑ και των εγγυοδοτικών προγραμμάτων.

Ο σχεδιασμός αυτός ικανοποιεί εν μέρει τους επιχειρηματίες του κλάδου οι οποίοι όμως ζητούν και επιχορήγηση των κεφαλαίων κίνησης χωρίς την υποχρέωση επιστροφής των ποσών

Σε αναμμένα κάρβουνα για την επαναλειτουργία

Οι ιδιοκτήτες εστίασης υπολογίζουν ότι θα ανοίξουν περίπου τρεις εβδομάδες μετά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και θεωρούν ως επικρατέστερο σενάριο την επανέναρξη των εστιατορίων στις 15 Απριλίου ή τις ημέρες πριν το Πάσχα.

Πάντως οι εστιάτορες φαίνεται να έχουν πάρει το μάθημα τους από πέρυσι και όπως αναφέρουν θα κινηθούν συντηρητικά στις προμήθειες προκειμένου να προλαβαίνουν να καταναλώνουν τα προϊόντα που προμηθεύονται. Μάλιστα δεν σκοπεύουν να γεμίσουν τα ψυγεία τους από την αρχή διότι γνωρίζουν ότι το πρώτο διάστημα δεν θα κάνουν μεγάλη κατανάλωση καθώς ο κόσμος θα είναι επιφυλακτικός.

Πέρυσι οι δύο πρώτοι μήνες μετά το άνοιγμα της εστίασης προκάλεσαν στους επιχειρηματίες μεγάλες απώλειες καθώς η κίνηση δεν ξεπέρασε το 11% όπως αναφέρει πανελλαδική έρευνα που έχουν στην διάθεση τους τα σωματεία εστίασης. Η κίνηση άρχισε να διαφαίνεται από τις αρχές Ιουλίου οπότε και ήρθαν τα πρώτα κέρδη για τους εστιάτορες.

 

Λουκέτο ετοιμάζονται να βάλουν 50 επιχειρήσεις εστίασης, ήδη έκλεισαν 244 το 2020

Το 2020 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, 244 καταστήματα εστίασης έκλεισαν στη Θεσσαλονίκη ενώ αρκετοί βρίσκονται προ των πυλών του οριστικού λουκέτου.

Μέχρι στιγμής ο λόγος που δεν κλείνουν τα ΑΦΜ τους κάποιοι από τους επιχειρηματίες που έχουν δηλώσει αδυναμία είναι διότι έχοντας λάβει την επιστρεπτέα 4 δεσμεύονται να μην κλείσουν και να μην απολύσουν προσωπικό πριν τα τέλη Απριλίου. Αν όμως δεν έχουν δηλώσει για να λάβουν τις επόμενες επιστρεπτέες προκαταβολές αυτή η εικόνα θα αλλάξει αμέσως από την 1η Μάϊου.

‘Ηδη άλλες πενήντα επιχειρήσεις στην Θεσσαλονίκη έχουν κατεβάσει ρολά μέσα στο 2021, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την ενημέρωση που έχει στη διάθεση του ο Σύλλογος.

Επίσης από τις 1400 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στον Σύλλογο Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι περισσότερες από 400 δεν έχουν δυνατότητα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Στο μεταξύ μέσα στο πεντάμηνο των απαγορεύσεων μόλις το 20% των επιχειρηματιών προχώρησε στην μέθοδο του delivery και κατάφερε να επιβιώσει. Οι περισσότερες ήταν οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς επιπλέον προσωπικό και είτε από μόνοι τους είτε μέσα από πλατφόρμες διανομής, λειτούργησαν με μικρές απώλειες.

«Θέλω να πιστεύω ότι μετά το άνοιγμα δεν θα χρειαστεί να ξανακλείσουμε και έτσι θα έχουμε όλο τον καιρό μπροστά μας για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος των τελευταίων πέντε μηνών. Αν συμβάλει καθοριστικά η Πολιτεία με μέτρα ουσίας τότε νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Άλλωστε σαν κλάδος περάσαμε πολλές μπόρες. Την οικονομική κρίση, τον αντικαπνιστικό νόμο που εκεί πιστεύαμε ότι θα αφανιστούμε με 40% απώλειες, όμως επιβιώσαμε.

Πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα αν κάνουμε λίγη υπομονή και καταφέρουμε να κρατηθούμε» καταλήγει ο κ Επιτροπίδης.

 

Αντιπροσωπεία των εστιατόρων από όλη τη χώρα ετοιμάζεται για το ραντεβού στις 31 Μαρτίου στην Αθήνα προκειμένου να παραδώσουν τα κλειδιά της εστίασης στο Μέγαρο Μαξίμου. Το θέμα της μετακίνησης τους θα καθοριστεί ανάλογα με τα μέτρα που θα ισχύουν τότε ενώ μια πρώτη συζήτηση θα γίνε σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσουν σύντομα.

 

Πηγή: Karfitsa.gr



 

ΕΝΩΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΨΗΤΟΠΩΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Συμπληρώστε τη φόρμα εδώ(Αίτηση Μέλους) ΔΩΡΕΑΝ κάνοντάς μας πιο ισχυρούς για να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας.

 

                      Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΦΙΛΟΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ   ΕΠΙΤΡΟΠΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

 

 

 

 

 

Αριστοτέλους 3  Θεσσαλονίκη,  Τ.Κ. 544 53     Τηλ: 2310 943106  & 6983793454

 E-mail: enosiestcafebar@gmail.com      Website: https://www.enosiestcafebar.gr/

Spread the love
/ Χωρίς κατηγορία

About the Author